Samen-leven?!

Racisme

foto van Marjorie Verbrugghe.

Deze afbeelding toont een belangrijk statement. Niemand wordt als een racist geboren. Deze afbeelding duikt vaak op Facebook en Twitter. Het is een prachtige afbeelding. We leven nu eenmaal met elkaar samen dus waarom leren we dan niet gewoon samenleven. Hoe word je dan een racist? Wie heeft daar een antwoord op. 
Iedereen heeft een oordeel over iedereen, het wordt pas racisme als het over een ander volk gaat, een andere cultuur, personen van een ander land. 
Wanneer ik mensen van een andere origine ontmoet dan probeer ik eerst naar hun verhaal te luisteren. Iedereen heeft een verhaal! 

Bron: Twitter & Facebook.

Hierbij aansluitend vond ik dit artikel in de krant.


-------
Zoals ik al zei heeft iedereen wel vooroordelen. Maar deze vooroordelen beginnen gevaarlijk te worden. Ik denk dan niet meteen aan terrorisme. Maar over het feit dat discriminatie verboden is. 

Van Regenmortel, J. (14 oktober 2016). "Mensen met vooroordelen zijn daarom nog geen racisten. Maar we moeten ons wel zorgen maken" Het nieuwsblad, p.13

Diversiteit

                       
Dit krantenartikel vond ik onlangs in het Nieuwsblad. Het gaat over diversiteit dat voorkomt in kinderboeken. Dat vind ik een zeer goed idee. Hoe meer alle verschillende zaken voorkomen in de kinderboeken, hoe minder discriminatie er zal voorkomen in de toekomst. Het is nu eenmaal zo dat we de dag van vandaag verschillende soorten culturen in de onze vinden, we verschillende soorten gezinnen hebben en ga zo maar door. Het is allemaal mogelijk en het is allemaal normaal. Waarom zou dat anders zijn? Iedereen heeft het recht om zijn eigen leven kleur te geven. 
Hopelijk is de grote stap nu gezet en volgen andere auteurs en tekenaars dit voorbeeld. 
Hoe lastig is het niet om als juf of ouder de vraag te krijgen waarom hun klasgenoot twee papa's heeft en geen mama. Hoe leggen we dit uit? Een boek met een verhaal over een kind met twee papa's kan hier zeker bij helpen.
Ik zelf ken ook kinderen met twee mama's en ik heb daar absoluut geen probleem mee. Dat zijn normale gezinnen en sommigen beweren dat de kinderen een vader nodig hebben. Is dat dan zo? Vroeger dacht men dat misschien omdat de vader meestal de autoritaire figuur was van het gezin. Maar nu kan een mama ook zijn mannetje staan. In de gezinnen van vandaag is de mama niet meer de huismoeder en de papa de kostwinner. De dag van vandaag kan het omgekeerd of op nog meer verschillende manieren.

Vancaeneghem, J. (27 september 2016). Zo normaal dat geen kind het merkt. Het nieuwsblad, p.11

Samenwerking in diversiteit...

'Anders' zijn biedt een meerwaarde aan de samenleving. Mensen met een andere origine kunnen nieuwe inzichten brengen, andere ideeën. Mensen die van een ander land komen, een andere cultuur hebben als de onze verruimen onze wereld. Iedereen kent wel de verhalen/filmpjes van personen van een andere origine die hun cv twee maal opsturen. Eerst met de volledige waarheid, een tweede met een andere foto en een 'gewone' naam. Meestal krijgt de tweede cv meer kans dan de eerste terwijl het over dezelfde persoon gaat. Ook gaan zo'n verhalen de ronde bij het zoeken naar een huurhuis. Vaak geven eigenaars eerste de kans aan eigen volk en wimpelen mensen met een andere huidskleur, een andere taal, af. Dit mag niet en kan niet! Iedereen moet gelijke kansen krijgen.

Meer over diversiteit vind je op http://www.orbitvzw.be/

Overconsumptie

Wat met voedseloverschotten?

Dit is een reportage van Koppen. We hebben overconsumptie met verschillende zaken voeding, elektronica, auto's,...
Ik zou het graag eens hebben over de overconsumptie van voeding. Zelf vind ik dit verschrikkelijk! Ik hou er niet van om eten weg te gooien. Restjes proberen wij thuis altijd te herwerken, hebben we toch te veel geven wij het aan persoon die we kennen die het met wat minder moet doen. Aardappelschillen en ander 'afval' van voedsel gooien we ook niet weg maar geven we aan de dieren in de buurt (schapen, kippen).
Probeer dat alstublieft zelf ook te doen!
In de winkel vind je tegenwoordig ook vaak aparte schappen met voeding die bijna over datum is. Kijk hier eens tussen, die voeding is nog niet slecht. Ik zelf doe dit ook vaak. Ik koop vaak zo'n producten en zorg ervoor dat ik ze snel verwerk. Het is niet enkel goed om het weggooien van voeding te verminderen het is ook vaak goedkoper. Tweemaal voordeel dus!
Nog een tip die ik kan meegeven is vooraleer je naar de winkel vertrekt voor je aankopen kijk dan eerst eens wat je al in huis hebt. Zo koop je niet te veel en kan er niks slecht worden omdat je er te veel van hebt.
Wij zijn thuis maar met drie, als wij groenten kopen dan sorteren wij dit vaak al. Wat gaan we vandaag eten en wat gaan we invriezen voor later. Zo moeten we ook al geen zaken weggooien.

(10 januari 2013). Wat met voedseloverschotten? [Tv-uitzending]. Brussel: Vlaamse Radio- en Televisieomroep/Eén

Koppen 
http://deredactie.be/permalink/1.1521860

[VortexRiders]. (2013, 14 januari). voedsel overschotten belgie [video]. Opgevraagd van http://www.youtube.com

Milieu

Ecologische voetafdruk

Onze ecologische voetafdruk is te groot! We moeten hier iets aan doen. We moeten denken aan het milieu, zoals we maar één rug hebben die we moeten sparen hebben we ook maar één aarde waarvoor we goed moeten zorgen. Ik zelf ben nu niet de meeste milieubewuste persoon maar ik probeer mijn ecologische voetafdruk toch zo klein mogelijk te houden. Zo ga ik vaak te voet of met de fiets boodschappen doen. Naar school gaan doe ik het meest met het openbaar vervoer. Tijdens het boodschappen doen probeer ik ook zo veel mogelijk te letten op de verpakking. Zo koop ik bijvoorbeeld koeken en dergelijke in grote verpakkingen zonder dat ze apart verpakt zijn. Dit is een kleine tip die toch al een beetje kan helpen. 
Merken jullie ook niet aan het weer dat het veel veranderd is buiten vroeger? Hele warme zomers, niet meer zo'n koude winters en vaak zonder sneeuw. 
We horen ook steeds meer nieuws over natuurrampen. Vroeger kwam dat ook niet zo vaak voor.
Is het niet erg dat we de dag van vandaag echt al autoloze zondagen moeten inplannen omdat dit anders nooit meer voorkomt. Vroeger kon je met een gerust hart de kinderen laten spelen op straat, de dag van vandaag moet je speelstraten aanvragen of ze gewoon binnenhouden (indien je geen tuin hebt).
Laten we samen beter voor onze planeet zorgen!

(15 mei 2012). Belgen hebben grote ecologische voetafdruk [Tv-uitzending]. Brussel: Vlaamse Radio- en Televisieomroep/Eén

Het Journaal
http://deredactie.be/permalink/1.1302302

[Johan Lowyck]. (2012, 16 mei). Ecologische voetafdruk [video]. Opgevraagd van http://www.youtube.com



Multimedia

De tegenwoordig kunnen we niet meer zonder onze smartphone. We kunnen er alles mee doen. Verschillende zaken zijn hierdoor bijna overbodig geworden zoals een camera en een gps.
We moeten bijna niet meer met elkaar communiceren om zaken te vertellen aan elkaar. We checken ons in via Swarm, we delen onze foto's op Instagram, we uiten onze mening op Twitter en deze zaken die ik allemaal benoemde kunnen we ook op Facebook doen.
Sommige scholen voelen dan ook zo'n grote druk dat ze het gsm gebruik ook al beginnen toe te staan tijdens de pauzes. Soms mag je zelfs al tijdens de lessen even snel iets opzoeken op je smartphone.
Wordt het eens geen tijd dat we een halt toe roepen aan het toenemende gsm gebruik. Zoals ze in dit filmpje aanraden. We moeten natuurlijk niet de extreme kant opgaan zoals met deze nekband. 
Maar hoe? 
Geen enkel restaurant of café zal het verbieden want dan verliezen ze klanten.
Op school kan dit misschien verboden worden, maar dan doen leerlingen en studenten het gewoon stiekem of ze kiezen voor een andere school.
Het is niet eenvoudig om een smartphone weg te denken uit de maatschappij van vandaag en ik denk ook dat het niet haalbaar is.

(17 maart 2014). The Social Media Guard [Reclame]. USA: The Coca-Cola Company

Coca-Cola. [Coca-Cola Social Media Guard]. (2014, 19 februari). Coca-Cola Social Media Guard [video]. Opgevraagd van http://www.youtube.com

Armoede

Is het geld eerlijk verdeeld? Nee! De rijken worden alsmaar rijker en de armen alsmaar armer.
Meer en meer gezinnen leven onder de armoedegrens. 
Kunnen wij er iets aan doen? Moeilijk, je kan zoals mij restjes voeding aan een persoon geven die het wat minder heeft. Maar niet elke persoon zal dit zo makkelijk aannemen. We kunnen kleren in de kledij containers doen, maar komt dit dan wel op de juiste plaats terecht?
Ik persoonlijk help liever de vierde wereld (armoede hier bij ons) dan de derde wereld. Ik heb vroeger ook nog deelgenomen aan campagnes van Broederlijk Delen maar help liever de mensen hier.
Maar hoe kan je die helpen? Geld geven aan bedelaars in Gent? Nee, bied ze eens iets aan zoals een belegd broodje. De ene zal het sneller aannemen dan de ander maar dan heb je toch een goeie daad gedaan. Of een warme koffie tijdens de koude winterdagen. 

(20 juni 2013). Arm Vlaanderen [Tv-uitzending]. Brussel: Vlaamse Radio- en Televisieomroep/Canvas

Panorama - De Redactie
http://deredactie.be/permalink/2.28728?video=1.1659174

[Doc Tube]. (2014, 19 mei). Arm Vlaanderen [video]. Opgevraagd van http://www.youtube.com


-> Idee 1 Paul Verhaeghe: Inkomstenverschillen
Iedereen weet het, het geld is niet eerlijk verdeeld. Terwijl de ene persoon gaat winkelen zonder de prijskaartjes te bekijken, moet een andere persoon gaan winkelen met een rekenmachine om toch maar niet over het budget te zitten. 
Er zijn te grote verschillen en stilletjes aan begint de middenklasse te verdwijnen. Dan hebben we enkel nog de armen en de rijken over. Zo kan dat toch niet verder. Vroeger waren er in Kortrijk geen bedelaars te bespeuren, de dag van vandaag zie je ze wel al in het straatbeeld van Kortrijk verschijnen.
Hoe kan je de inkomstenverschillen aanpakken? Moeilijk om daarop een antwoord te geven. Iedereen een gelijk loon? Onmogelijk want de jobs zijn zo verschillend dat je er geen gelijke lonen kan opkleven. Wat we wel kunnen doen is een minimumloon vastleggen. En dit moet dan een minimumloon zijn waarbij je op het einde van de maand nog wat overhoud om te sparen. Maar wie zal daarover beslissen? Kunnen wij daarover beslissen? Nee, dit is iets voor de hogere hand. Maar wie is die hogere hand? Bij wie kunnen we ons beklag doen over de inkomensverschillen? Allemaal onbeantwoorde vragen... 

Ideaalbeeld van vandaag

Wat is het ideaalbeeld van vandaag?

Wat zijn de ideale maten de dag van vandaag? Moet iedereen een maatje 36 hebben of mag er een beetje diversiteit zijn? Diversiteit voor mij a.u.b.
Deze Dove campagne is geweldig. 11 vrouwen op een affiche die allemaal anders zijn. De ene is mager, de ander is iets voller en nog een ander heeft een andere huidskleur. Maar stuk voor stuk zijn het prachtige vrouwen die trots zijn op hun lichaam.
De dag van vandaag kan je geen modeblad meer openslaan zonder dat de foto's bewerkt zijn. 
Wij vrouwen worden dan zo onzeker over onszelf dat ons zelfbeeld de grond inzakt.
Van mij mogen er meer van deze campagnes komen.
Meisjes (en soms ook jongens) in de puberteit zien die magere modellen in de tijdschriften als hun voorbeeld en doen er alles aan om ook zo mager te zijn. Dit met als gevolg dat anorexia vaker voorkomt dan dat we denken. Wees je hiervan bewust als ouder en juf. Kinderen moeten een positief zelfbeeld hebben, dit is belangrijk voor alles aspecten van het leven.

(29 oktober 2014). 10 jaar Dove 'real beauty' [Radio uitzending]. Brussel: Vlaamse Radio- en Televisieomroep/Radio 2

Radio 2
http://www.radio2.be/actua/10-jaar-dove-real-beauty


Idee 2 Paul Verhaeghe: Groeiende groep mensen die zich mislukt voelen begint al vanaf de leeftijd van 10 jaar.
In de lezing van Paul Verhaeghe ging dit gevoel van mislukking dan vooral over economische aspecten. Maar dan stel ik mij serieus vragen omdat er ook kinderen in deze groep zitten? Welke economische 'mislukkingen' kunnen zij dan gehad hebben? Ik link het aan andere mislukkingen zoals punten op school, scheiding van ouders linken aan jezelf, geen vrienden hebben,... Maar ook niet voldoen aan het ideaalbeeld. Kinderen kunnen soms zo hard zijn voor elkaar. 'Jij hebt nog geen smartphone dus jij mag mijn vriend niet zijn.'
Wanneer een kind al vroeg in aanraking komt met 'mislukkingen' dan daalt het zelfbeeld en dan komen we  in de vicieuze cirkel terecht. Mislukking leid tot een slecht zelfbeeld, slecht zelfbeeld leid tot teruggetrokkenheid, ...


Eigen mening hebben

Durf jij je eigen mening geven? Of heb je schrik van anderen? 
Iedereen heeft het recht op een eigen mening. Er is wel een groot verschil hoe je die mening verteld, overbrengt naar anderen. Daarin zit het grootse verschil. Want iedereen heeft ook een eigen mening. De ene persoon houd zijn mening voor zich, een andere persoon verteld het op een gewone manier aan anderen en nog een andere persoon dwingt zijn mening op aan anderen.
Ook is het belangrijk dat je de mening van anderen respecteert. Ook al is die anders dan die van jezelf. Iedereen heeft het recht op een eigen mening (Vrijheid van meningsuiting).
Een eigen mening hebben link ik ook aan een eigen persoonlijkheid hebben. Iedereen is uniek en anders. Dit uit zich op verschillende manier zoals kleding maar ook je mening is persoonlijk.

Ik probeer de mening van anderen zoveel mogelijk te respecteren, maar dan heb ik ook graag dat anderen mijn mening respecteren. 

Fairtrade

Afbeeldingsresultaat voor logo fairtrade

Iedereen kent wel het Fairtrade logo. We vinden het tegenwoordig in elke supermarkt maar toch slechts in een klein assortiment. 
Weten jullie waarvoor Fairtrade precies staat. Wel ik dacht dat ik het wist maar wilde toch even controleren.
Fairtrade is dus het label voor eerlijke handel. Ze willen een eerlijke prijs geven aan de boeren voor hun producten. Wat ook meer dan normaal is. De meeste boeren leven in armoede maar doordat ze een eerlijke prijs krijgen voor hun producten kunnen ze zelf uit de armoede geraken. Maar dat is niet alles, niet alleen de boeren worden eerlijker betaald. Er word ook nog eens gekeken naar het ecologische aspect. De planeet heeft immers ook onze steun nodig, want geef nu toe wij putten onze planeet toch uit. Denk maar aan overconsumptie. Of kijk eens naar de landen van de boeren hier in België, de aardappelen zijn er nog maar net uit en even later zit er weer een nieuw gewas in de aarde. Om dan maar niet te spreken van de pesticiden die gebruikt worden.
Van 5 tot 15 oktober 2016 is het week van de Fairtrade. Ik zelf heb hier niet zo veel reclame van gezien, op mijn school werden er geen producten verkocht met dit label. Terwijl in het middelbaar Oxfam vaak langs kwam om Fairtrade producten te verkopen.
Wanneer je boodschappen doet, maak dan eens even de tijd om te vergelijken tussen producten met en zonder Fairtrade label. Vergelijk eens de prijs. Het scheelt niet zo veel en je helpt er boeren mee die het minder goed hebben en die er zelf iets aan willen doen!

Meer info over Fairtrade op: http://fairtradebelgium.be/nl

Digitale wereld

Afbeeldingsresultaat voor siemens gsm
http://www.2ememain.be/t%C3%A9l%C3%A9phones-fax/accessoires-gsm/autre/gsm-nokia-siemens-vieux-294448054.html
Kennen jullie hem nog? Eén van de eerste gsm's, de welbekende Nokia. Nu vind je het merk Nokia nauwelijks nog. Het waren de degelijkste gsm's die je maar kon vinden. Nu worden ze vervangen door smartphones die je meestal snel vervangt. Waarom? Omdat er een nieuwer en beter model op de markt is.
Iedereen kent wel iemand met een Iphone die steeds het nieuwere model wil. Ook al werkt zijn vorig model nog prima. Gewoon omdat die beter zou zijn. Nieuwe snufjes, betere instellingen, snellere camera,... Ik zelf was vroeger ook zo maar toen waren het nog gsm's. Ik had een gsm die je open en dicht kon doen en toen kwam er plots een schuif gsm. Natuurlijk wilde ik dan ook het nieuwere model. Waarom? Omdat mijn vrienden ook dit nieuwer model hadden. Er zat dus jaloezie in het spel van de ander maar toen was ik 14 jaar. Nu ben ik wijzer geworden en ben ik blij met mijn twee jaar oude smartphone. Ik ben dan ook van plan pas een nieuwe te kopen wanneer mijn huidige smartphone het echt begeeft.
Waarom moeten we altijd de nieuwste snufjes hebben? Is dit dan de norm in onze maatschappij? Ik hoop van niet. Het kost geld en de afvalberg word er weer maar eens groter van.
Tijdens speelpleinwerking spelen we wel eens reis door de tijd. Bij de eigen tijd spelen we dan gsm werpen (met kapotte gsm's weliswaar). De kinderen vinden dat niet eens raar. Natuurlijk mogen we met deze oude modellen gooien ze zijn toch verouderd. Ze kennen misschien ook het kampioenschap gsm werpen die elke zomer plaatsvind. Maar toch ze vragen nooit of ze er wel zeker mee mogen gooien. Zijn ze zeker kapot? De kinderen van nu kunnen soms beter overweg met een tablet dan de ouders. Ze kennen veel sneller de regels van een app dan van een gezelschapsspel.
We leven tegenwoordig echt in een digitale maatschappij.

Google afbeeldingen, 2dehands.be



De cirkels van verbondenheid

http://www.hetopenpoortje.be/nl/axenroos-en-verbondenheid/
De cirkels van verbondenheid tonen dat het ene verbonden is met het andere. Dit alles begint bij jezelf. 

Cirkel 1 Zichzelf: Ik ben verbonden met mezelf. Je kan je pas verbinden met anderen als je je eerst verbonden voelt met jezelf. Ik voel mijn gedachten, gevoelens en verlangens. Ik ben het middelpunt van wat ik beleef. 

Cirkel 2 De anderen: Contact met anderen is onmisbaar. Je hebt anderen nodig, zelf ben ik graag eens alleen thuis maar dit moet niet te lang duren. Maar je kan je ook alleen voelen tussen een hoop mensen. Dus je hebt niet alleen andere mensen nodig rond je, maar mensen waarmee je een band hebt. 

Cirkel 3 De materie: Een band hebben met iets is ook van belang. Denk maar aan een kind die niet zonder haar knuffel kan. Ze zorgt voor de knuffel, ze houdt van haar knuffel, ze neemt hem overal mee naar toe. Kortom ze heeft er een band mee. 

Cirkel 4 De groep, de samenleving: Vroeger kwam dit meer aan bod dan nu. Ken jij je buren? Ikzelf ken ze ook niet allemaal, maar toch enkele. Terwijl er vroeger heuse straat/wijk/buurt feesten waren. Er zijn acties die dit weer probeert op te krikken zoals 'beste buur' maar helaas is dit niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. 

Cirkel 5 Het levensgeheel, de natuur: In deze cirkel zitten alle andere cirkels verweven. Dit is het grotere geheel. In deze laatste cirkel zitten ook de religieuze aspecten van de samenleving, ons geloof. Deze cirkel bevat alles. Wij, de anderen, onze dingen (materie) en de samenleving, we leven samen op de aarde.


Nieuwe buren

Afbeeldingsresultaat voor nieuwe buren karen en james
http://communicatie.vijf.be/karen-damen-en-james-cooke-zeggen-hun-luxeleven-30-dagen-lang-vaarwel
Je kent het wel. Het programma op VIJF waarin James Cooke en Karen Damen hun leven omgooien en een maand lang 'overleven' met een minimumloon. Wat voor hen ondenkbaar is maar voor veel mensen de harde realiteit.
Zal dit effect hebben op hun levensstijl, ik betwijfel het. Als je kan kopen wat je wil, wanneer je maar wil doe je dat ook. Ze werden nu eens met hun neus op de feiten geduwd maar dit programma kwam er vooral voor het amusement van de kijker. Af en toe zeggen ze wel eens dat mensen meer vrijwilligerswerk moeten gaan doen en dergelijke maar ik denk niet dat er nu een plotse stijging zal komen na dit programma. Ook moeten Karen en James een wederdienst doen wanneer ze bijvoorbeeld het grasmachine van de buren gaan lenen. Mensen die met een minimumloon leven durven vaak al geen spullen van andere mensen lenen, waarschijnlijk uit schaamte. Het huis waarin ze wonen is nu ook niet om te zeggen dat het een krot is. Wanneer je wat meer naar boven gaat op deze pagina zie je een filmpje van armoede in Vlaanderen. Die mensen leven in huizen waar Karen en James nooit zouden willen binnenstappen. 
Het hoofddoel van dit programma is kijkers lokken en dat is hen sowieso al gelukt. Maar of er hierdoor nu meer mensen vrijwilligerswerk zullen doen dat is een andere vraag.
Zouden Karen en James nog eens vrijwillig op bezoek gaan bij de bejaarden waarmee ze zoveel medelijden hebben? Waarschijnlijk niet, ze zeggen het zelf al tijdens het programma dat ze hiervoor geen tijd zullen hebben.

(2016). Nieuwe buren  [Tv-uitzending]. VIJF

VIJF
http://www.vijf.be/nieuweburen


-> Idee 3 Paul Verhaeghe: Solidariteit wordt een kostbare luxe.

Met deze stelling ga ik volledig akkoord. Hoeveel mensen zouden anderen nog helpen zonder er iets voor terug te moeten hebben? Hoeveel mensen zouden een bejaard persoon helpen wanneer er iets niet lukt? Ik ben wel een persoon die dit zou doen. Ik link hieraan dan weer het feit dat er vrijwilligers te kort zijn in de samenleving. Tegenwoordig zijn de vrijwilligers van een rusthuis vaak ook al bejaarde personen die toch nog hun steentje willen bijdragen.
Zelf doe ik ook wel een soort van vrijwilligerswerk en dat is speelpleinwerking. Ik krijg er wel een bedrag voor per dag, maar moest ik er niks voor krijgen dan zou ik het toch nog doen. Het is gewoon leuk om kinderen een fijne namiddag te bezorgen.
Ik kan hier nu preken beginnen geven dat iedereen vrijwilligerswerk moet gaan doen maar ik ben er mij van bewust dat dit ook tijd vraagt. Vaak tijd die we niet hebben...

Dr Martin Luther King Jr had een droom


Toen Martin Luther King Jr deze speech deed was zijn volk nog steeds niet vrij. Ze werden nog steeds anders behandeld. Toen Barack Obama president werd in 2008 dacht iedereen dat het nu eindelijk gedaan ging zijn met het verschil tussen blank en zwart. Maar het laatste jaar kwam er meer en meer politiegeweld in het nieuws. Agenten die personen met een zwarte huid onterecht doodschoten of sloegen. Het is verschrikkelijk om te horen maar het is de realiteit. Maar waarom, vanbinnen zijn we allemaal gelijk! Martin Luther King Jr had een droom, Barack Obama deed deze droom even in vervulling gaan. Maar het discrimineren van mensen met een andere huidskleur zit nog zo diep ingebakken bij sommigen dat het nog steeds niet weg is uit de maatschappij.
Ligt dit dan ook niet een beetje aan de opvoeding? Wanneer ouders discriminerende uitspraken zeggen, dan hoort het kind dit en neemt het kind meestal deze gedachte over. 

28 augustus 1963 I have a dream  Martin Luther King Jr 

[LogistiKHD]. (2013, 28 augustus). Martin Luther King "I Have A Dream" Speech [video]. Opgevraagd van http://www.youtube.com



-> Idee 4 Paul Verhaeghe: Pesten als symptoom van onmacht waarbij we onze frustraties afreageren op de zwaksten.
Martin Luther King Jr had het over het verschil tussen blank en zwart. Volgens mij is dit ook een vorm van pesten namelijk uitsluiting of zelfs racisme. Allemaal zaken die we aan pesten kunnen linken. Maar waarom? Vanbinnen zien we er allemaal hetzelfde uit. Iedereen kent we de afbeelding van verschillende skeletten met daaronder woorden als blank, zwart, hetero, homo,... Maar vanbinnen zijn we toch gelijk. Zullen we vormen van pesten ooit de wereld uit krijgen? Waarschijnlijk niet. Je mag een mening hebben over andere personen maar probeer die dan voor jezelf te houden. Vuur ze ook zeker niet af op je kinderen want dan hebben ze al een mening over andere personen zonder dat ze die al gezien of gehoord hebben.


2 opmerkingen:

  1. Discriminatie is inderdaad een verworven iets. Het is belangrijk dat we met iedereen leren samenleven. Het is niet omdat 1 vreemdeling slechte bedoelingen heeft, dat elke vreemdeling dit heeft. We mogen niet veralgemenen. Het is ook belangrijk om ouders hierop te wijzen, zodat de kinderen racisme niet overnemen van hen op latere leeftijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je reactie.
    Ik ga ook volledig akkoord met uw mening hierrond.

    BeantwoordenVerwijderen