Eco-logisch!?

Mobiliteit   

Tegenwoordig heeft iedereen een auto. Vanaf iemand 17 jaar wordt en zijn theoretische rijbewijs behaald heeft kijken ze zo snel mogelijk om een auto aan te kopen. Bij mij was dit ook zo. Ik wilde ook zo snel mogelijk mijn rijbewijs behalen. Maar dan moet je natuurlijk veel oefenen. Ik ben thuis enig kind, dus hadden we toen twee auto's voor een gezin met drie. Na een jaar ondervonden we al snel dat dit te veel was. We hebben toen besloten om één auto weer door te verkopen. Maar we zien het meer en meer dat veel gezinnen twee wagens hebben. 

Er zijn nochtans genoeg mogelijkheden om op andere manieren je te verplaatsen. Eerst en vooral denk ik te voet. Voor mij is dit zeker haalbaar om kleine boodschappen te doen want ik woon in het centrum van mijn gemeente. Een tweede mogelijkheid is met de fiets. Dit is haalbaar voor iets verdere afstanden waarbij je weinig tot geen bagage mee hebt. Ten derde is er ook nog het openbaar vervoer. Gaan shoppen in een grootstad doe ik altijd met bus en trein. Het is niet zo heel duur en ik vind het zelf wel gemakkelijk. Om af te sluiten hebben we natuurlijk nog de wagen. Hij is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hij is ook wel handig voor de wekelijkse/tweewekelijkse grote boodschappen. Jammer genoeg stoot een uit veel CO² uit. Maar niet alleen de schuld van de auto's natuurlijk. De vele vrachtwagens op de weg stoten dit ook uit. 



Afbeeldingsresultaat voor mobiliteit
http://clepsydre.info/nl/case-stories/week-van-de-mobiliteit-walloni%C3%AB



Wonen

Iedereen kent wel de chique wijken uit zijn gemeente. De wijken waar een kasten van villa's staan. Ook de manier waarop we wonen kan ecologisch of niet zijn. Hoe groter ons huis, hoe meer plaats we innemen en hoe minder plaats er is voor natuur. 


"Kleiner bouwen voor jonge mensen" 
http://www.demorgen.be/binnenland/-kleiner-bouwen-voor-jonge-mensen-b10c3fb9/
  • In deze video zie je dat jonge mensen tegenwoordig kleiner willen gaan wonen. Want het is wel zo dat je nog geen groot huis nodig hebt indien je nog geen kinderen hebt. Waarmee ik niet wil zeggen dat wanneer je kinderen hebt je een kast van een huis nodig hebt. Maar toch minstens een slaapkamer per kind. 

Wat nog een mogelijkheid is om ecologisch te wonen is cohousing. In Tielt zijn ze met zo'n project bezig. Het is zo dat je dan met een aantal gezinnen samen woont. Maar je hebt zowel privé ruimtes als gemeenschappelijke ruimtes. Het is beter voor het milieu omdat er bijvoorbeeld niet in elk huis een keuken moet gebouwd worden. Er is bijvoorbeeld één grote keuken om met alle gezinnen te delen. Maar eerlijk het zou nu wel niks voor mij zijn. Ik ben nogal gehecht aan mijn privacy.

Gelukkig zijn er ook nog zaken om onze eigen woning ecologische te maken. Zo denk ik ten eerste al aan isoleren. Hiermee bespaar je al veel op je verwarmingsfactuur want je huis houdt de warmte binnen. Je eigen energie opwekken is ook iets dat we zouden kunnen doen zoals met zonnepanelen. Ook het gebruiken van regenwater in huis is een stap in de goeie richting. 


Toerisme

Wanneer we op reis gaan denken we vaak niet aan het milieu. We douchen langer dan we thuis zouden doen, de lichten vergeten we ook wel eens uit te schakelen en ook wanneer we opscheppen bij het buffet zijn onze ogen vaak groter dan onze maag. We genieten voluit van onze vakantie maar denken verder aan niks. 

De manier waarop we op reis gaan zegt vaak al genoeg. We nemen het vliegtuig en we zijn weg. Maar ook met de auto stoten we veel uit. Terwijl je met de fiets in eigen land ook een leuke vakantie kan beleven.
Het genieten op reis doen we ook met volle teugen. We nemen een super lange douche want het is toch ons water niet. Terwijl er misschien 50 km verder van je hotel mensen zitten die geen water hebben. 

De toeristische landen leven natuurlijk van hun toeristen. Maar het is belangrijk dat we ook daar het milieu in ons achterhoofd houden.
Zelf ben ik nog maar één keer met mijn ouders op reis geweest. Dit was toen met de trein naar Duitsland. Ik heb daar niet zo'n behoefte aan. Voor mij is een dagje shoppen ook een dagje genieten. De verschillende grootsteden van België zoals Gent, Brugge en Antwerpen heb ik eerst allemaal bezocht op studiereis met school. Nu ga ik er nog steeds omdat ik het zo fijn vind, het is vakantie in eigen land voor mij. Op meerdaagse studiereizen heb ik ook al Parijs en Londen bezocht dit was toen met de bus (en boot). Ik heb er ook van genoten maar s' avonds lig ik het liefst van al in mijn eigen bed.
http://dagbladdewest.com/2016/07/21/surinaams-bedrijfsleven-pakt-toerisme-zelf-op/


Voedsel

Overmatig consumeren van voedsel is een al lang gekend fenomeen. Maar niet alleen het over consumeren van voeding is een probleem voor het milieu. Ook de weg die onze voeding aflegt is soms schrijnend. Zo denk ik meteen aan bananen. Bananen krijgen zelfs de tijd niet om rijp te worden aan de boom. Ze worden groen geplukt, groen getransporteerd en soms nog groen in de winkels gelegd.


Ook de vleesproductie is slecht voor het milieu. Er zijn zoveel middelen nodig om vlees te produceren zo denk ik maar aan water. Dan zou je kunnen zeggen dat je meer vis gaat eten. Maar tegenwoordig is het eten van vis ook niet zo ecologisch. De vissen hebben geen tijd meer om voldoende te groeien of voort te planten.
Het eten van binnenlandse groenten en fruit is dan weer iets dat wel goed is voor het milieu. Dus raad ik ook aan om seizoensgebonden te koken.

Fruit en groentekalender:
http://www.karel-de-kok.nl/culinaire-kalenders/groente-en-fruitkalender/



Artikel: Belg consumeert zes keer zoveel als wat de wereld aankan

België staat in de top tien van de landen met de grootste gemiddelde ecologische voetafdruk, met 7 globale hectare per inwoner. Concreet verbruikt de gemiddelde Belg zes keer meer dan wat er per persoon wereldwijd beschikbaar is, becijferde het WWF. "Voor praktisch al onze dagelijkse producten zijn we aangewezen op grondstoffen die uit het buitenland moeten ingevoerd worden", geeft Isabelle Vertriest, directeur Internationale programma's van WWF België, als verklaring. Ook onze manier van bouwen - op grote oppervlaktes en in lintbebouwing - speelt mee. In lageloonlanden bedraagt de druk op de aarde minder dan de helft van de globale biocapaciteit per inwoner.

Ai, pijnlijk om te lezen als Belg. Maar het is nu eenmaal de hard realiteit. Ik denk dat het belangrijk is dat het nog meer onder de aandacht gebracht wordt! Ook al komen zulke zaken in de media, het dringt nog altijd niet voldoende door. Er zou duidelijker vermeld moeten worden welke gevolgen dit heeft voor onze samenleving, voor de mens en voor de aarde.

(28 oktober 2016). Belg consumeert zes keer zoveel als wat de wereld aankan. Het Laatste Nieuws, pagina 11.



Mijn ecologische voetafdruk


Mijn ecologische voetafdruk bedraagt 5.04 hectare. Ik ben niet geschrokken, ik ben zelfs blij dat het minder is dan het gemiddelde. Ik denk dat het enerzijds zo laag is doordat ik nooit op reis ga en anderzijds zo hoog omdat ons huis beter geïsoleerd kan worden.
Mijn ecologische voetafdruk is kleiner dan het gemiddelde maar toch nog te groot!
Ik probeer zo veel mogelijk op mijn verbruik te letten. Ik doof de lichten in ruimtes waar ik niet werk, ik zet de toestellen uit en niet op stand-by, ik verspil geen voeding, ...
Ik let ook op mijn papierverbruik door kladpapier te gebruiken, ik sorteer altijd het afval,...
Ik ben wel een persoon die begaan is met het milieu maar ik overdrijf wel niet! Ik ben niet iemand die vegetariër zou kunnen worden ook al weet ik dat vlees produceren slechter is voor het milieu dan autorijden. Ik doe kleine zaken die het milieu hebben.

School en milieu

Ik weet nog dat er in het middelbaar vaak gepraat werd over het milieu. Eén van de zaken is bijvoorbeeld dikke truiendag. Ik weet nog dat ik dit vaak vergat waardoor ik altijd zat te bibberen op de banken en dat deed me wel even nadenken. Dit betekent dat ik het zo gewoon ben om verwarmd te worden door de verwarming dat ik niet meer nadenk over welke kledij ik draag.
Afbeeldingsresultaat voor dikke truiendag
Vroeger werd er veel meer de nadruk gelegd op zomerkledij en winterkledij. De dag van vandaag draagt iedereen gewoon wat hij wil dragen zonder veel te kijken naar het weer. Meestal worden de jassen gewoon veranderd van een dun naar een dikker model.

Het zijn zo'n kleine zaken die er ook al voor zorgen dat we minder aan het milieu denken.


Professor Tim Jackson

De professor wil dat we duurzamer omgaan met verschillende zaken. Hij wil dat we investeren in duurzaamheid. Maar dat investeren kost geld... Hiermee zeg ik al genoeg. Je moet eerste investeren vooraleer je ervan kan genieten.
Hij zegt dat we verantwoordelijk zijn voor de planeet, voor de armoede op onze planeet, voor de (negatieve) veranderingen van onze planeet. Ik ga ermee akkoord dat hij zegt dat wij verantwoordelijk zijn voor onze planeet. Maar ik ga minder akkoord met het feit dat hij zegt dat wij verantwoordelijk zijn voor de armen. Ik wil de armen helpen en ze kansen bieden, maar dit is volgens mij meer de taak van de politiek, de regering die hen moet voorzien van een leefloon en een onderdak. Het is erg dat ik mijn verantwoordelijkheid naar iemand anders schuif meer ik persoonlijk kan er niks aan doen. Het is iets dat 'de hogere' hand moet doen.

We zijn in onze maatschappij gefocust op twee zaken: geld en economische groei. We kopen soms gewoon zaken om erbij te horen. Om een luxe leven te kunnen hebben. Maar door het kopen van nutteloze zaken, die door de maatschappij soms aanzien worden als nodig zaken, wordt de afvalberg groter, putten we voorraden en energiebronnen uit. Want als wij blijven kopen, dan blijft de producent ook produceren (wat ook de natuur aantast). Wanneer een toestel kapot is, is slechts een onderdeel van het toestel kapot. Maar meestal kost het onderdeel meer dan een nieuw toestel. Dus wordt er vaak een nieuw toestel aangekocht en iedereen vindt dit maar normaal.

Maar ik denk dat we welvaart niet in één klap weg kunnen laten. We zijn het zo gewoon. Maar als iedereen zich goed inzet kan iedereen zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Ik denk dat we de gevolgen van de klimaatsverandering nog te weinig onder ogen durven zien. Wij 'Belgen' ervaren nog te weinig welke gevolgen het heeft, terwijl er in andere landen overstromingen en aardbevingen zijn. We moeten zorg dragen voor onze planeet!

http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check?language=en




Duurzaam leven ~ Peter Tom Jones

Tom Jones heeft het over vier e's:

  • Enable: Mogelijkheden creëren. Meer en beter openbaar vervoer bijvoorbeeld. We kiezen vaak niet voor het openbaar vervoer omdat we niet op alle tijdstippen een bus of trein kunnen nemen waardoor we niet op tijd geraken waar we moeten zijn. Time is money!
  • Encourage: Aanmoedigen. De mensen aanmoedigen om iets te doen. Dit zijn bijvoorbeeld de premies die je kreeg om zonnepanelen te leggen.
  • Exemplify: Het goeie voorbeeld tonen. Dit is voor mij 'kleuterjuf in spe' altijd belangrijk. Want kleuters doen vaak na. Maar ook in duurzaamheid is dit belangrijk. 
  • Engage: Stimuleren van engagementen (naar duurzame keuzes). De mensen betrekken in het probleem zodat ze zich gestimuleerd voelen om er zich voor in te zetten.
[LOCUS vzw]. (2012, 16 juli). Peter Tom Jones: transitie naar rechtvaardige duurzaamheid [video]. Opgevraagd van http://www.youtube.com

https://www.youtube.com/watch?v=wVymdXSPqvM


Besluit Professor Tim Jackson en Peter Tom Jones

Beiden spreken ze de mensheid aan. Maar de mensheid als geheel. Eén iemand kan het probleem niet aanpakken, het is een gemeenschappelijk probleem. Ik zou zelf durven zeggen dat wij het probleem veroorzaakt hebben en nu moeten we het ook weer kunnen oplossen! De mensheid zorgde voor alle fabrieken, auto's die vuile rook de lucht insturen. De mensheid zorgt ervoor dat we zoveel 'nodig' hebben. 


Dierenleed om aan onze 'honger' te voldoen

Een vreselijke video om aan te tonen hoe wij aan onze (vlees)voeding komen. Er zijn duizenden video's van dierenleed op het internet. Ik vind het ook heel erg om te zien. Maar ik durf nogal vaak zeggen dat zo'n praktijken niet gebeuren waar mijn vlees vandaan komt. Ook al weet ik niet zeker vanwaar mijn vlees vandaan komt. De video is niet één van de ergste die dierenleed toont. Er worden ook nog zaken getoond uit de fabrieken waar het vlees bewerkt wordt.
Wat ik wel raar vind is dat de mensen die in de fabrieken een masker dragen. Daarbij stel ik mij vragen? Stinkt vlees dan zo dat ze dit moeten dragen of is het enkel voor de hygiëne van hun adem?

Ik hou te veel van vlees om vegetariër te worden maar ben wel bereid om minder vlees te eten. 
Verder in de video zie je ook hoe sommige mensen inkopen doen. We kopen vaak te veel, meer dan dat we nodig hebben wat dan helaas in de vuilbak beland. Ook zien we dit bij een bezoek aan een fastfoodtent of een frituur. Daar wordt er ook vaak te veel besteld waardoor de afvalberg en verspilling alleen meer vergroot.
En om de video af te sluiten wordt overgewicht aangekaart. Wat vaak het gevolg is van ons luxeleven. 

Bekijk zeker de video op volgende link om ook te zien hoe het eraan toe gaat. https://vimeo.com/73234721



Doe de weggooi test

Op volgende link: https://www.milieucentraal.nl/over-milieu-centraal/activiteiten/tests-en-advies-op-maat/?init=true&utm_source=mc&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=Doe-de-weggooitest

Op deze website staan verschillende test, wijzers, tips en nog zoveel meer om ecologisch te leven.

Mijn uitslag op de weggooi test was zeer positief. Dit omdat ik wel bezig ben met voedselverspilling. Want ik vind het een doodzonde om voedsel weg te gooien! 
Kleine tips kunnen al helpen op voedselverspilling tegen te gaan:
    Afbeeldingsresultaat voor weggooitest
  • Maak een boodschappenlijstje vooraleer je op boodschappen gaat. Zo koop je geen zaken die je eigenlijk niet nodig hebt.
  • Bekijk niet alleen de houdbaarheidsdatum maar ook de staat van het voedsel. Soms is het voedsel wel nog goed, want de houdbaarheidsdatum is slecht een aanwijzing.
  • Brood dat wat droog is is daarom niet slecht, even in de broodrooster en je kan het nog steeds opeten.
http://afvalmeerwaard.nl/anders+met+afval/283351.aspx?t=hoor+scoor+jij+op+de+weggooitest%3F



De verschillende wereldreligies en de natuur.

Afbeeldingsresultaat voor vijf wereldreligies
http://www.defilosoos.nl/index.php/102/wereldreligiegroep-oproep

Jodendom

Jahweh (God van Joden) heeft de natuur aan de mens gegeven. Dus moet de mens er goed mee omgaan. We mogen dingen uit de natuur gebruiken maar wie de natuur stuk maakt, maakt God ook voor een deel stuk. Dus ze kregen de natuur wel van Jahweh op voorwaarde dat ze er goed voor zorgen.
Maar joden zien de natuur niet enkel als iets positief. Ze zijn ervan overtuigt dat God de natuur kan gebruiken om mensen te straffen. Denk maar aan de 10 plagen op de Egyptenaren. Joden zien zo ook de huidige milieuvervuiling als een straf van God.

http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-jodendom

Islam

Het Turkse Tema maakt Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Erosie is het wegspoelen van vruchtbare grond. Tema maakt gebruik van de Koran om dit tegen te gaan en om andere moslims aan te sporen zorg te dragen voor de natuur. Ze vinden dat een goede moslim zich verantwoordelijk moet gedragen naar zijn omgeving. De kleur van de Islam is groen, Mohammed was de eerste stichter van een natuurreservaat. Dus is het ook van belang dat de volgelingen van Mohammed, de moslims dus, ook 'groen stichten'. Wat ik interpreteer als zorg dragen voor het groen.

http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-islam

Boeddhisme

Zij zien aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. Ze geloven erin dat iedereen goed moet samenwerken om Moeder Aarde gezond te houden. Maar boeddhisten zien zichzelf ook als onderdeel van de natuur. We zijn slechts een stukje van het leven want ook de dieren en planten maken een deel uit van de natuur. De mens mag niet doen alsof de aarde zijn eigendom is. Je moet er respectvol mee omgaan.

http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-boeddhisme

Hindoeïsme

Hindoes geloven in het goddelijk in alle levende wezens en hebben daarbij respect voor de natuur. Sommige Hindoes geloven dat de aarde een ziel heeft zoals de mens. 
Ze eten geen vlees omdat ze geen andere wezens pijn willen doen. Koeien zijn voor hen zelfs heilige dieren. 
Hindoes hebben enkele regels (uit de Veda's oude heilige boeken) in verband met de natuur.
  • Je mag geen bomen vernielen.
  • Planten zijn moeders en godinnen.
  • Bomen zijn ons thuis.
  • Planten en meren zijn schatten voor latere generaties.
http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-hindoeisme

Christendom

De natuur is ook voor het christendom heel belangrijk. De natuur is deel van de schepping van God. De mens werd tijdens dit scheppingsverhaal pas als laatste geschapen omdat wij de schepping (de natuur dus) goed zouden onderhouden. De mens heeft verantwoordelijkheid voor natuur en diren. Maar niet om te vernietigen! Om ervoor de zorgen, we mogen de aarde niet uitbuiten!

http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-christendom


IK?

Ik hou van de natuur en vind het vreselijk dat we al zoveel 'schade' aan onze aarde hebben aangebracht. Maar ik moet eerlijk zijn, het is niet eenvoudig om ecologisch te zijn. Ik heb al veel stages achter de rug en op elk evaluatieformulier stond het punt werkt de student ecologisch? Toen kon ik altijd volmondig ja zeggen want ik gebruikte niet meer papier dan dat nodig was, ik gebruikte niet te veel natte doekjes om de kinderen te verluieren maar enkel datgene wat nodig was, tijdens het koken schilde ik de aardappelen heel dun en ga zo maar door. Op stage was het eenvoudig om mij 'ecologisch' op te stellen omdat dit dan enkele 'regels' waren die ik met gemak kon opvolgen.
Maar hoe gaat het in mijn dagelijks gebeuren? 
  • Als ik boodschappen doe heb ik zelf een zak mee, maar in kledingwinkels krijg je altijd een zak. Ik zeg nooit dat ik deze zak niet moet hebben, want het is eenvoudiger om deze zak mee te nemen dan dat ze het opnieuw in een verfrommelde zak van mij moeten steken.
  • In de winkel let ik wel op het aantal keer dat mijn voeding verpakt is, maar vaak is het 'over verpakt'. Moeilijk om nee te zeggen tegen je lievelingskoeken omdat ze te veel verpakt zijn.
  • Als de lessen later beginnen of vroeger stoppen dan dat ik een bus heb zou ik vaak durven de auto nemen naar school. Ik weet dat het niet goed is maar ik ben graag thuis. En als ik dit nu zit te bedenken kan ik eigenlijk gewoon wat werk meenemen naar school en werken op school terwijl ik wacht op de lessen of op de bus.
  • Kleine boodschappen doe ik altijd te voet of met de fiets! Ik woon in het centrum van mijn gemeente dus is het praktischer om te voet te gaan, dan met de auto.
  • Ik leg altijd mijn toestellen volledig af, maar met Telenet lukt dit niet. In principe zou ik de stekker moeten uittrekken maar we doen dit thuis niet omdat het zeer lang duurt om Telenet dan weer op te starten en omdat onze geplande opnames dan niet uitgevoerd worden.
Het is niet eenvoudig om ecologisch te leven. Maar gelukkige helpen ook kleine zaken!
  • Sorteer je afval!
  • Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare zaken (Tupperware).
  • Gooi restjes nooit weg!
  • Maak gebruik van je kladpapier, om bijvoorbeeld je boodschappenlijst te maken.
  • Gooi kleren niet weg, gooi ze in een kledingcontainer.

Film ~ 2012




















In deze film zie je verschillende natuurrampen. Wel deze natuurrampen gebeuren niet zomaar... 

Vroeger was er bijna altijd sneeuw tijdens de winter nu mogen we al blij zijn met enkel vlokken per jaar. Vroeger was er zelden tot nooit sprake van een hittegolf nu zijn er toch wel vaak hittegolven. 

De opwarming van de aarde beginnen we meer en meer te voelen maar toch worden we precies nog niet helemaal wakker geschud.

Ik zal jullie proberen wakker te schudden met het volgende:





 Een vreselijke video die aantoont waarmee we eigenlijk bezig zijn.












En als we verder doen zoals we nu bezig zijn komen we tot het volgende:

















Sorry! Sorry dat we niet beter voor de planeet zorgden.


Maar ik wil helemaal geen sorry zeggen! Het is aan onze generatie om ervoor te zorgen dat onze achterkleinkinderen nog zullen weten wat bomen zijn en wat ze doen. Het is aan onze generatie om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven leven op deze o zo mooie planeet.


https://www.youtube.com/watch?v=rvI66Xaj9-o

https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU
https://www.youtube.com/watch?v=pN2WI5KqJDY

2 opmerkingen:

  1. Beste Lisa Marie
    Sinds kort woon ik alleen en nu merk ik hoeveel afval een mens produceert. IK probeer zoveel mogelijk te sorteren maar toch is niet alles recycleerbaar.
    Ik denk dat er nog veel moet gebeuren vooraleer we kunnen spreken van groen leven.

    Groetjes Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Bieke

      Bedankt voor uw reactie!
      Het is inderdaad niet evident om zo ecologisch mogelijk en met zo min mogelijk afval te leven.

      Met vriendelijke groeten
      Lisa Marie Verhue

      Verwijderen